Saturday, 15 December 2012

ya Allah :)


assalamualaikum w.b.t


hadiah dari seorang kawan... :)
thanks bro..really appreciate it...

insyaAllah..x ni aku xkan ulang kesilapan yg sama..
kenangan dan pengalaman yang kita ada dulu menjadi pengajaran hidup aku..
aku ada byk impian lain yg perlu dicapai
and im not a perfect match for u..
and i do appreciate u as my friend..
u r my good friend..
i hope u can be better than before
i pray the best for you..

be a good muslimah friend..!


#statement xde kena mengena dgn gambar..haha XD


"laa taqrobu zinaa"
pegang sampai mati !!!

ya Allah..kadang2 hati aku leka :'(
ya Allah,kurniakan kekuatan padaku ya Allah...
banyaknya khilaf...
Ya Allah...ampunkan aku ya Allah..
ampunkan aku ya Allah..
ku pohon restu kasihmu..
ampunkan segala dosaku..







Wednesday, 5 December 2012

manis ke berukhwah?



ukhwah?
penting sangat ke ukhwah tu?
lantak la dia nak merajuk ke apa ke...apa kena mengena dgn aku?
dah dia xnak kawan dengan aku,nk buat mcm mana..
bila bergaduh,
rasanya inilah ayat basic,or ayat2 yg common keluar dari mulut kita..eh x..dari mulut aku..kot..>.<
betapa ringannya kita mengambil kira ttg ukhwah ni...
lupakah kita?

"la yu'minu ahadukum hatta yuhibbu li akhihi ma yuhibbu linafsihi"
-x beriman seseorang itu selagi mana ia x menyayangi
 sahabatnya  seperti mana dia menyaangi dirinya sendiri-
hadis sohih riwayat bukhari dan muslim


nampak x betapa tegasnya rasulullah berbicara ttg ukhwah..
masihkah lg kita anggap soal ukhwah ini satu benda yg remeh?

49:10
"innamal mu'minuna ikhwatun..."
-sesungguhnya mukmin2 itu bersaudara-


ukhwah...
satu benda yg besar...
tp sering dianggap remeh..
:'(

antara sahabat yg banyak mengajar aku ttg pentingnya ukhwah..:)


jgn sampai kita kehilangan kawan,baru kita nk terasa ttg pentingnya ukhwah tu...



uhibbukum fillah..semoga kita terus thabat dalam perjuangan ini...saya sudah x sanggup kehilangan lagi
rakan seperjuangan..

"biar hilang kawan kerana perjuangan..tapi jgn sampai kita hilang kawan seperjuangan"

insyaAllah :)

aku berasa sgt syukur..kerana menjadi sebahagian dari keluarga ni...
terima kasih ya Allah...
alhamdulillah...

manisnya berukhwah..^^ kan?


mood:rasa macam nak abeskan lecture note pasal cholinergic and anti cholinergic..klu x esok discussion pbl jd blur.. -.-.. tp rasa mcm dh ngantuk !

Monday, 3 December 2012

special for u :)

~bismillahirrahmanirrahim~

assalamualaikum..apa khabar?sihat? :D
insyaAllah masa yg ada skjap ni sebelum start study,
aku ada sdikit perkongsian yg ingin di"share"kan...

so,perkongsian ni sering aku bawakkn dalam usrah ataupun mana2 meeting..
sebab apa?
sebab aku xnak bnda ni aku lupa..
sebab benda yg kita buat berulang-ulang ni la yg buatkn kita senang nak igt..
isnt it?

so,apa kata kalau lepas ni,bila kita dpt sesuatu input baru,
kita sampaikan pd kwn2 kita..
lepas sorang,kita cerita kt sorang..
bila ada meeting,kita bg perkongsian dulu sebelum proceed kpd gerak kerja lain..

ingat x hadis ni?

"ballighu a'nni walau aayah"
-sampaikanlah apa2 dariku walau sepotong ayat-

rasanya x perlu kot untuk rasa takut,or rasa "diri ni pun x baik lagi,cmne nk tegur org"..
ape lg..jum kita jadi penyampai agama Allah :D
insyaAllah..

**************

insyaAllah hari ni nak cakap ttg satu hadis qudsi..
wait..!
hadis qudsi?
ape tu?
tawu x apa maksud hadis qudsi tu?
haha..nak tawu lebih,sila lah rujuk sapa2 yg lebih alim dlm bnda ni,
tp secara simplenya,
hadis qudsi ni adalah apa2 makna,ataupun isi kandungan 
yg datangnya daripada Allah
tetapi dilafazkan oleh rasulullah saw
samaada baginda dapat melalui ilham ataupun mimpi..
yg mana kalau kita perasan ada hadis2 yg kata
"bahawa Allah saw berfirman"..
haaa..yang ni lah hadis qudsi...
dah pahammm??
bagus !!


so,ada satu hadis qudsi ni yg saya dgr dari  ustaz halim hasan..
sngt2 terkena pada diri sendiri..
tu yg melekat terus hadis ni kt diri..

"dari syeikhh albani yg meriwayatkt hadis ini sohih...
Allah saw berfirman,wahai hambaku,sesungguhnya aku sering mengintai hati hamba2ku..
tetapi kamu x perasan...
sedang aku mengintai,aku dapati engkau sedang mengingat sesuatu yg selain dari diriku"

Allah berhenti seketika pada ayat tersebut,Allah x mention sama ada dia sedih,kecewa ataupun kecik hati..

tapi para ulama cuba untuk membuat analisa 
mereka menqiaskan dgn perasaan manusia...

bayangkanlah,kalau kita ada pasangan..
tgh2 kita kerja..kita asyik teringat je pasangan kita tu kat rumah..
so bila abes kerja kita excited la nk jumpa dia kat rumah..
tp bila kita buka je tombol tu,
kita tengok dia tengah bergayut dgn org lain..
dia ingat org lain..
dia x igt pn kat kita...
boleh bayang x macam mana remuknya hati kita time tu..
1st time aku dgr hadis ni aku nangis..
betul hati aku mmg byk terleka dari mengingati Allah..
manusia kan..kdg2 syaitan uji kita dgn kesibukan..
terus kita x ingatkn Allah...
ok..sambung hadis tadi,

kemudian Allah saw mula bertanya
"ketika kamu sakit,siapakah yg menyembuhkan kamu?
ketika kamu susah,siapakah yg melapangkan kamu?
ketika kamu menderita,siapakah yang memberi kesenangan kepada kamu?
dan ketika kamu didalam kubur,siapakah yang membantu kamu?
Aku atau org lain yg kamu slalu igtkn selain dari aku?"

terasa x?
:'(

manusia zaman sekarang ni mmg pelik ckit...
sepatutnya,bila dlm keadaan terdesak kita lebih ingatkan Allah...

tapi..zaman sekarang,bila susah..kita pegi lepak2..
kita pegi enjoy2...
kita pegi tengok wayang..
terutamanya diri ni la...
kita ingatkn semua ni boleh buat diri tenang..
tp kita lupa dgn ayat ni..

"ala bizikrillahi totmainnul qulub"
13:28 

insyaAllah..sama2 kita ambil ibrah atas kesilapan kita sebelum ni..



mood:tengah belajar menerima ujian Allah..baru menerima ujian..semalam kemalangan..naik kereta kawan..
terlanggar tiang..kos repair =RM1k lebih.. :'(
tipu la x sedih..tp tgh cuba untuk husnuzon..mungkin ada hikmah di sebalik masalah yg datang..
ya Allah...kurniakan aku kekuatan..
:)

jum study..
kata nk jadi doktor muslim yg berjaya..
^^

hehe..sedap x?cuba teka sbb apa aku beli bnda ni??

tettttt...hahaha..sebab aku lapa laaa ^^

Saturday, 1 December 2012

short conversation with my grandma

...tut tutttt...tut tutttt....
mak :hello assalamualaikum..
aku :waalaikumsalam...mak..apa khabar?
mak :sehat...kenapa kim?
aku :xde apa..saje je..ada kenduri ke mak?akim kol no mak,mak x angkat..sibuk ke?
mak :owh..xdela..kenduri dh lepas dah..mlm jumaat aritu..mak x perasan kot..


kata "short conversation with GRANDMA" -.-?

hehe..rilek laaaa XD


aku :mak,opah ada x?
mak :opah..ada..jap ea... makkkk(pgil opah)..ni anak bongsu mak nak cakap niii
opah :sape?akim ke?
aku :XD

hahahahahahaha...anak bongsu katanya...


aku :assalamualaikum opah...opah sihat?
opah :wsalam..sihat alhamdulillah
aku :mcm mana opah kat sana (mekah)..seronok ?
opah :seronok kimm..alhamdulillah la,semua ibadah opah boleh buat..terima x terima tu wallahualam..opah buat haji ifrad
aku :alhamdulillah,kat malaysia sakit2..tp kat sana jadi sihat ea..rezeki Allah nak bagi  :)....opahhh..hehe..jubah yg akim pesan aritu ada x? XD
opah :ada ada..jgn risau,abes je buat haji aritu jubah akim la yg 1st sekali opah pergi cari

seriusly,sama ada opah aku cakap betul ke x,tp aku rasa terharu sangattttt :')..tp xknla opah ak nk tipu akuuuu XD

aku :owhhh.hehehe..terima kaseh opahhhh..ahad nt kalau mak nk balik kl opah kirimkn dkt dia ea..sekali ngan jaket akim
opah :insyaAllah,nt opah kirim kt mak kamu....
aku :ok la opah,ada keje ckit nk buat(ayat basic aku bila aku dh xde point nk ckp)\
opah :ok..assalamualaikum
aku :wsalam


mood:serius aku rindu opah aku kt kampung :)

what we have this week ?

bismillah

cepat masa berlalu,sedar x sedar aku dh pun berada di penghujung minggu ke2
modul membrane and receptor..iaitu modul yang ke3 untuk sem satu ni..

wow..bercakap pasal minggu ni,aku rasa minggu ni la aku plg sibuk sekali..
dan juga minggu ni jugakla result untuk modul 2 keluar...XD

sebelum aku bercakap ttg result,aku nk tunjuk satu ke"frust"an aku
my PBL's result


inilah result yg bg aku agak mengecewa jugak la..kalau boleh dpt excellent kenapa dpt good je..T_T..
tapi tapi..alhamdulillahhhh haha

DR isa..tahun lepas aku rasa senang je nk dpt excellent dari dia..kenapa x ni rasa cm susah plak..penat aku cakap2..haha..xpe2..atleast komen yg diberi tu buat aku tersenyum ckit XD..semangat !!

#apelah nasib aku..asyik dpt DR yg garang je time PBL..T_T

**************
dan ini adalah laporan result aku untuk 2 modul yang lepas...
modul 1:biocellular molecule
alhamdulillah..:) dapat B+
walaupun frust x dpt A tp atleast kalau nak dibandingkan dgn result tahun lepas,ak dapat E kot..
so mmg aku patut bersyukur XD

modul 2:body tissue


hehehehehe...alhamdulillah..ni la first time aku dpt A..
sebelum ni plg ok pn setakat A- je..alhamdulillah lagi skali..semangat nak study cmni !!
insyaAllah target sem ni utk dapatkn "dean list"
tebus balik kesilapan yg aku dh buat sebelum ni !

modul 3:membrane and receptor ??
insyaAllah 3 minggu lagi nk exam..
killer module nih..
pray for me k ! :D

**************
ok..td kata minggu ni bizi?
seriously..lepas je aku balik dari terengganu last weekend untuk majlis graduasi abang aku,banyak kerja yang ak terpaksa tangguhkan..mcm2 bnda kena setelkn lepas tu
meeting tiap2 malam...
pasal HC..pasal BADAR..USRAH..pasal PBL..pasal mcm2 lagi..
tp xpela..dah mmg namanya tanggungjawab..nak xnak kita kena setelkn jugak..
kan?

kenapa aku mengadu...mengadu la sebab masa study aku dh semakin kuranggg..hoho..
kadang2 lepas meeting jadi mengantuk..x syok betul la..
aku akui,pengurusan masa aku mmg agak lemah ckit..
tp xpela..inila namanya cabaran !
challenge accepted !!

**************
ok..tadi ada liga antara tahun fakuti perubatan..
aku pun mainla bola sepak n bola tampar..
bajet stamina banyak la nak main banyak..last2 pancit cmtu je..
yela,taun lepas meniscus aku koyak,so satu game pn aku x join..
haisss..nafsu nafsu -.-

dan sekarang aku menaip dgn badan yg sengal2..
bila aku gerak posisi yg lain mcm ckit,otot aku cramp..
kalau kt kaki tu boleh consider lagi..ini bahu..betis..otot belakang...
perghhh..seksa..-.-
cmne nk siapkn PBL mlm mcm ni..(cehh..alasan)

tapi..tapi...
BESTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT XD

**************
orait then,cukup la setakat ni bebelan untuk kali ni..ada byk benda yg perlu disetelkn..
see ya

p/s:JPA sudah masukkkkkkkkkk...pakcik kayaaa XD





Monday, 15 October 2012

BEWAREE

i should not...
should nottttttt..
n should notttttttt....

x boleh nk tipu diri lagi...
:)
hopefully i still can control this feeling...!!
byk lg benda penting yg kena setelkan...!!

Saturday, 29 September 2012

SUKEM

yess..SUKEM datang lagiii~
setelah setahun menunggu akhirnya penantian ku bermakna juga..
dah lama mengimpikan untuk beraksi dalam sukem..
apakan daya,ak x boleh nak join sukem tahun lepas sebab
meniscus lutut ak koyak..
doktor x bg ak join mana2 sukan selama 6 bulan..
dan masa untuk beraksi dh kembali..hoyeahhh..


hasrat di hati,rasa mcm nk masuk semua permainan yg ak reti main..
RUGBI,BOLA SEPAK,HOKI,BOLA TAMPAR,SQUASYH dan FUTSAL ..
tp apakan daya..hahaha..orang lain pun nak main juga..dan ada hari2 yang clash perlawanan dia..

but then,setelah berfikir2,ak decide untuk main HOKIIIIIIIIIII~.
my favourite sport ever n everrr..
sebab ak nak maen hoki ni coz dah 2 tahun ak x join mana2 tournament..
sejak habes form 5,stick hoki ak pn dh lama x beraksi..
sooooo..
tahun ni kita cuba dapatkn emas untuk ktsn dalam perlawanan HOKIIIIIIIIIIII...
yeahhhh..*semangat terlebih...

yap..inilah stick aku sejak dari F4 lagi...peneman ak dalam setiap tournament yg ak maen lepas tu...tp ak rasa
jangka hayat dia sampai tahun ni je kot..=.=..cm mnx tukar laen je..xmo2..

tournament bermula hari sabtu mgu depan...seminggu je tinggai..sooo,lets train for the fitness..stamina xdak pn x guna jgak..kurangkn mkn utk seminggu..n lets fight for the gold medal...:D

maaf rugbi..maaf bola sepak...maaf futsal...maaf bola tampar..maaf squasy...len x kita jumpa lg ye..:p



Sunday, 23 September 2012

do i care??!

dont u know how it feel when somebody care bout you..

woww...rasa mcm d hargai..

:D

n that is so called "friends"

susah senang d kongsi bersama..

n i love all my friends...

hehe..tq..^^

Thursday, 20 September 2012

strong la bro

rasa bersalah menghantui diri..

and other bad negatif thinking...

prejudis menghantui diri...


rilekss...there must be some reasons behind this..!
kental..n never give up..:D

yearghhh..im strong..!!!

Tuesday, 11 September 2012

HC oh HC

alhamdulillah...
setahun menjalankn HC bersama mereka ,mmg byk meninggalkn kenangan manis yg x mgkn ak boleh dpt kt mana2...setinggi2 penghargaan ak ucapkan kepada tim HC DUNIA BARU(sem 1) HC STEP BEYOND(sem 2)

bercakap mengenai HC..alhamdulillah..sepatutnya ak dh boleh kumpul semua 8 jam kredit dlm masa setahun..

1.HC DUNIA BARU(3 jam kredit)
2.HC STEP BEYOND(3 jam kredit)
3.HC RUPA(2/3 jam kredit)
4.HC GEGAR(1/2 jam kredit)
5.HC BENGKEL PENGURUSAN JENAZAH
6.HC FUTSAL DAN SUKAN RAKYAT

klu congak2 tu sepatutnya dh lebih 8 jam kredit...
SEPATUTNYAAAAAAAA...

tp..tp...
=.=

kelalaian ak utk mengisi spi membuatkn jam kredit ak still 0
smpah sedih..arghhh..
geram dgn diri sendiri...!!!!
knapa la ak still leka ngan bnd penting cmni..
xkn la ak nk start balik dr 0 jam kredit..
oh tidak sama sekali..ak kena cuba atleast dptkn 6jam kredit tu pn jd lerrr...


okeh.back to the point...dlm byk2 HC..HC yg plg official adalah HC DUNIA BARU n HC STEP BEYOND...sebab HC ni diorganized oleh bebudak batch fakulti ak sndiri...mcm2 pengalaman ...mcm2 pengajaran yg ak blajar..dr kedah...perg ke langkawi...Allah..hebat2 mereka..berat rasanya ak nk kluar dr group HC ni...keluar?? why??

yap..pd mulanya ak mmg nk join HC ni smpai ckup 8 jam kredit...berbanyak terima kasih ak ucapkn pd farah azureen yg merupakan ex-pbl ak..sebab igt lg..time tu kaki ak dh la tempang..ak bercuti 2 mggu kt umah..ak x tawu pape pn pasal HC ni..so farah la yg tetiba chat ngan ak,ajak ak join HC tu..oo..tq very much!!

ak rasa ak terpaksa keluar...yela..ak takut jadual ak berbeza dgn depa..ak takut persefahaman tu akan berkurangan..n klu boleh ak nk tolong budak2 1st year ni buat program...maybe depa perlukn guide..so rasanya x salah ak tlg share ckit apa yg ak ada...
all the best korg..dgr cite sem ni nk pg pahang plak...semoga apa yg korg rancang akan berjaya...:)

okeyh...sekarang ada satu lg program yg x setel..HC vietnam..mencabar betul program ni..nk contact pihak sana smpai skang xde respon..pastu kt mana la ak nk cari dana sampai 30K..pergh..dahla mnx atas nama bola tampar..kalau kebajikan tu logik la ckit..tp xpe..ak akan try jugakkk!!never give up!!

okeyh..taun ni ak xnak jd mcm yg sebelum2 ni..sume program ak nak join...
cukup la HC VIETNAM..program2 bawah LASAK BADAR n satu program HC dgn 1st year..enough!!!

Thursday, 6 September 2012

kegagalan

alhamdulillah..
akhirnya Allah memeberi ak kekuatan utk menulis entry yg terbaru sekali...

entry x ni ak ingin menceritakan pengalaman plg pahit pernah ak rasa..

pd 30 ogos 2012 yg lepas,
bersamaan hari khamis..
tarikh keramat bg ak,yg mana result peperiksaan ulangan utk pelajar perubatan tahun 1 keluar..
hari yg sama juga ak dah merancang perjalanan balik ke perak bersama sorang kwn baik ak d UKM..

tipu la klu ak katakan yg ak x nervous..
dlm hati,ak sgt2 mengharapkan yg ak lulus dan berjaya naek ke tahun 2..
tp sebahagian kecil hatiku berulang2 kali memujuk diriku andai ak x berjaya naek ke tahun 2...


dlm perjalanan berjumpa kak jah,kelihatan dia sgt sibuk utk menguruskn hal2 result..
so,ak duduk d ruangan menunggu..ya..aniq siddiq berada di situ...

"aniq dh tgok result dh?"soal ak

"belum lg,tgh tgu kak jah"jawabnya..

"tp td dh sembg ngan kak jah sekejap,ada 16 org fail n kena repeat tahun"sambungnya lg..

Allah..bergegar jntung ak time tu.."sape yg fail tu?aniq tahu?"soal ak lg..

"serius nk tahu?"dia menyoalku kembali...

tatkala hati menjadi smkn gelisah,ak angguk menerima apa saja takdir yg bakal ku dgr...

Allah...jarinya menunjuk kpdaku,maka berakhirlah penantianku n harapanku utk naik ke tahun 2...
perasaan ak ketika itu hanya Allah yg tahu..ak xnk tunjuk pd org lain..sedaya upaya ak tahan air mata yg nk keluar mengalir...tidak..bukan sekarang...

beberapa org sahabat baek ak yg lain berjaya lulus naik ke tahun 2..alhamdulillah..ak bangga dgn mereka..tp bila mereka tahu yg ak terpaksa ulang tahun,mereka cuba utk menghubungi ak..tp ak x terdaya utk bercakap waktu tu..bila ak terkenang saat2 kami belajar bersama..memasang impian posting bersama2,ak jadi sedu...x mampu berkata apa2...

perjalanan balik ke perak mnjadi suram ckit..ak x byk bercakap dan kawanku x berani menegur..mgkin dia faham perasaan ak waktu tu...

sgh d rawang,ak mmbeli air redbull bg mengelak rasa mengantuk...waktu tu juga semua kenangan singgah kembali d ruang mnda..dan x ni ak gagal menahan air mata...ak tumpas d situ...


******************

sahabat..igin ku kongsikn,betapa peritnya perasaan yg kita perlu hadapi bila terpaksa ulang tahun..setahun yg dulu terbuang begitu saja...nak rasa menyesal pn dh x guna...so,belajarla bersungguh2..jgn sesekali mengulangi kesilapan yg ak dh buat..mmg agak ambil masa utk menerima kenyataan..alhamdulillah..sekarang ak dh bersedia utk memulakan hidup baru sebagai seorg pelajar tahun 1 fakulti perubatan...

kadang2 ujian ni seumpama batu yg besar menghentak kepala kita utk menyedarkn kita dr leka..insyaAllah,ak akan cuba yg terbaek x ni..

pd kawan2 ak yg dh start kelas d tahun 2...teruskn maju..ak doa yg terbaik utk korg semua...dn pada kwn2 yg senaseb dgn ku...WE ARE NOT A FAILURE,WE JUZ A LATE BLOOMER(kata2 smgt dr seorang sahabat ak)

thnks pd yg x putus2 memberi semangat pd ak..luv u all..:)

Thursday, 16 August 2012

harapan...

assalamualaikum...

khamis,10:53 malam..

insyaAllah esok kak jah kata result utk budak2 yg reseat paper akan keluar..
neves??
Allah...xyah ckp la..tipu la klu ak kata yg ak x eves langsung..
tp xpe..ak cuba pujuk hati,,,
kita tgok esok result dia cmne...


yakin dgn Allah...
ALlah terbaek perancang..
ak terima semua keputusan dgn hati terbuka...
tahun 1 ataupun tahun 2 ??
x kesahla mana2...
janji pengakhirannya ak mmpu menjadi seorang doktor...


ok..ak tipu klu ak kata x kesah...=.=
Allah...Allah..Allahhhhh....

Wednesday, 15 August 2012

HOMEWORK RAMADHAN



KETIKA CINTA BERTASBIH...

okeyh..cite ni mmg best..
cerita ni keluar time 2009 n macamane ak boleh terdetik nk tgok cerita ni pd tahun 2012..

apa yg best cerita ni??


1.sumpah sejuk mata memandang perempuan2 yg bertudung labuh(juz ada beberapa je pelakon yg x bertudung) n lelaki yg sopan santun n berkopiah(esp abdullah khairul azam)
ok..mmg susah nak cari generasi yg mcm ni...tp ak rasa insyaAllah masih ada yg wujud...bila tgok keadaan suasana tu terutama mcm dkt pesantren tu ak rasa mcm islam tu hebat..nampak mcm islam itu perfect..
ini membuak2kn hati ak utk perg ke pusat pengajian pondok satu hari nt..insyaAllah..

2.sejujurnya ni la x pertama ak tgok drama yg byk mengucapkan hadis n ayat2 alquran..selain drpda terpesona dgn jlan cerita dia,dpt jugakla kita menambah ilmu pengetahuan..cerita mcm nila yg patut ada kt siaran televisyen..ini xla mengajar budak2 yg bukan2..bohsia la..rempit la..adeiii..

3.next..nilai persahabatan yg terdapat dlm cerita tu betol2 tacink..ak x jumpa pn pergaulan yg mcm tu kt dalam alam realiti,kecuali d dalam usrah..yg ni la kita panggil bersahabat kerana Allah...jgn lupa..cara utk mndapat halawatuliman tu bkn ke "apabila dia mencintai seseoran,dia x mencintainya kecuali kerana Alah"

4.ilmu yg ada pada abdullah khairul azzam..haaa..yg ni ak respek..x kesahla cuma lakonan,tp pengetahuan mcm ni la yg ak rasa setiap org impikan..ilmu yg luas..sentiasa ckp berdasarkan alquran dan hadis...even waktu tgh konflik dgn isteri yg tercinta pn mampu mengguna nas2 alquran dan hadis utk menenangkan dirinya dan isteri ANNA ATTHOFUNNISA'( sedap nama ni..^^ )...

5.dan yg paling best sekali...sepanjang ak tgok cerita tu,pergaulan mereka mmg terjaga...ak x perasan pn mana2 babak yg memerlukan persentuhan antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram..even dalam babak azam dan anna dh berkahwin sekalipun mereka x pernah bersentuhan...nah..mana nak cari cerita mcm ni...sejuk n tenang je tgok....

6.keluarga yg dibina atas dasar cinta yg hanya bersandarkan keredhaan Allah...klu nak dpt isteri se'solehah' anna..rasanya diri ini mestila sehebat n se'soleh' azam....yap..setiap hari ak berdoa agar Allah berikan ak pasangan yg mampu membawa ak semakin dekat dgn Allah..aamiin~..:D
mungkin ramai org kata.."eleh,cerita tu lakonan semata2 je"
tp ak percaya..ramai org boleh d motivasikan cerita ni..yap..
ak percaya!!cerita ni mampu influence kn org ramai...sebab apa ak yakin..?sebab ak dh tgok cerita tu..haha..:D sebabnya cerita tu bawak ak lebih dekat dgn  islam..betapa indahnya islam...I LUV ISLAM n i wanna be a gud MUSLIM...


so itu 6 fakta yg membuatkan ak enjoy giler tgok cerita KETIKA CINTA BERTASBIH..no jiwang2 karat..tgok n tafsir dgn teliti nilai pengajaran yg ada dlm cerita tu...
muvie part1/2 paling best..tapi bila masuk part drama,haha..dah lebih kurang mcm cerita indon yg lain la plak...tp xpe..KCB lebih n cerita indon lain kurang...haha..hopefully pengarah2 filem malaysia boleh create cerita yg betul2 islamik..bkn cerita yg islamik tp pergaulan x terjaga!!yg tu sampah!!
abdullah khairul azzam..impian setiap lelaki

haha..okeyh jujur..sambil2 tgok ni kekadang ter'berangan' jgak ak..hahaha...Allah..lambat lagi..^^

Anna atthofunnisa'..Allah..lahirkanlah lebih ramai perempuan begini..supaya mampu melahirkan zuriat yg mampu menjadi ulama2 dan pemimpin islam..



soooo...dah tgok KCB??haha..klu belum try la tgok..x rugi pn..insyaAllah..

P/S=apa yg ak ckpkan adalah perihal sikap n watak yg mereka bawak dlm cerita tu..x kesahla klu korg nk kata depa kat dunia realiti x sama cm dunia lakonan itu hal depa..yg penting,mana yg baek itu kita sama2 jadikan teladan...insyaAllah..


looking forward utk novel KETIKA CINTA BERTASBIH..!!...eh..ak x jiwang ok!!jg salah paham..>.<

Sunday, 12 August 2012

know what..

ak ada sorang kawan...
ak fans arsenal...
dia fans chelsea....

know what..
dalam ramai2 fans MU/CHELSEA/LIVERPOOL..
sume suka bahan ak klu arsenal kalah...
tp sampai harini,
kawan ak ni x pernah bahan ak pasal ARSENAL..
siap boleh puji n buat sembang lg..
sebab apa ea?
sebab dia tawu yg kawan dia sorang ni(aku la tu) minat giler2 kt arsenal..
n dia tawu klu dia bahan ak,dia takut ak kecewa...

know what
thats y sampai skang ak x pernah bahan dia walaupun chelsea kalah..
sebab ak tawu dia minat giler2 gak kat chelsea..
tp klu fans chelsea lain mnx maap la..
u take what u give!!

know what
kawan ak ni jugak la antara kawan yg plg lama dgn ak..
sejak tadika...
n sejak tadika jugak la dia jd kwn baek ak..
sampai skarang..

yes..dia ialah BESTFRIEND yg plg best pernah ak ada...
glad to know u bro...;)

Tuesday, 7 August 2012

berbaloikah?

arini masuk hari ke dua exam reseat paper..n arini ak terpaksa ambek 2 paper..
preparation??xyah cakap la..dh 2 hari ak x tidor,mmg lepas exam td terus ak tido sampai dh nk dekat berbuka...
x cukup masa nk backup 2 paper sehari...


tp apa yg ak nk cite kn kt cn?
sedih giler...
ak rasa pengorbanan yg ak buat mcm x berbaloi hanya dgn melakukan beberapa perkara yg ak anggap mcm
"kesilapan yg bodoh"

1.ak terlupa exam start pukul 2..ak igt pukul 2.30..so ak bajet exam abes 4.30..ak pun rilek2 la coz nk pikir betol2..tgok jam ada 45 minit lg..EMI 3 set x jwb lg...OBA dlm 9-10 soalan x bertanda n x berlorek pn lg..igt nk skip buat yg senang dulu..n tah kenapa la tetiba arini ak pg buat soalan esei dulu..mgkn sebab ak takut lupa metabolisme yg byk sgt tu...
tiba2 dr ckp masa tgl lg 15 mnt.!!!bergetar jantung ak...yaAllah...exam reseat kot..maksudnya klu ak gagal ak kena ulang tahun...time tu tgn ak menggigil xyah ckp la...

2.tgh kelam kabut tu baru ak perasan yg ak dh silap tulis esei ikut buku jawapan yg dia bg...yaAllah..jatuh ditimpa tangga...ak rasa nk mnjerit pn ada..dh la 2 esei panjang,..terpaksala ak salin balik semua dalam tulisan kelajuan tahap maksima..salin tu je dh ambek masa 10 mnt..tgok ada lg 5 mnt...x sempat ak nk jwb..cukup2 masa utk lorek jwpn je ni ak rasa....
n terpaksala ak hentam 10 soalan OBA..3 set EMI n 1 ESEI...

3.ok cukup..sedih giler ak..ak rasa mcm dh nmpk nasib ak cmne.. n plg sedih bila tiap x ak ingt mak ak..ak rasa mcm ak dh mengecewakan harapan dia...n waktu tu ak rasa mcm air mata ak x boleh nk berenti...

ada 2 lg exam...xpela..wlupn ak x tawu status result ak tu mcm mana..alang2 dh berjuang,kita berjuang la sampai abes...

ak sedih...
ak takut klu ak terpaksa berpisah dgn batch sendiri...

hmm..

berbaloikah pengorbanan ak utk kesilapan mcmtu??

Saturday, 14 July 2012

assalamualaikum...

setelah lama menyepi,akhirnya ak kembali berpeluang utk update blog ak nih...
exam dah abes,....
result pn dh dapat...

tatkala org mula bercuti panjang..
ak masih d kolej meneruskan sisa perjuangan...

seronok + sedih...
waktu ak dan kawanku lain sdang bercuti d terengganu...
kawan ak kol..
bgtaw result yg ak dpt....

Alhamdulillah..ak still lg boleh ambil peperiksaan ulangan...
walaupun ak fail 5 paper keseluruhannya...
sedih...tp sgt2 bersyukur bila dpt tawu 6 org kwn ak kena repeat tahun..
dan sorang d gugurkan kursus,...

ak bersimpati dgn diorang..wlupn kwn ak tu cuma fail 4..tp terpaksa repeat tahun...
hanya mampu bersyukur....ALLAH BG AK PELUANG LG GAMAKNYA...


ak cuba spend masa dgn 2 org kwn ak...
sorang kena repeat tahun
sorang kena gugur kursus
bila bersama mereka,
makin bertambah rasa syukur pd Allah coz still d beri pluang...
ak tawu..
Allah ada perancangan yg terbaek utk mereka...
n ak doakan yg terbaek utk mereka...
DONT GIVE UP MATE..!!

aku???
5 paper lg ak kena tempuh..
tiada cuti untukku...
ini yg ak pilih...
ini la yg ak harus hadapi...


perangai...perangai tu gamaknya perlu d ubah..
sampai bila nak jd kebudak2an
u must take a big step after this...
im going to make it...
n im going to work it...

2ND YEAR..IM COMING!!!!!!!

Monday, 14 May 2012

MODUL 4 @ FINAL MODUL 2ND SEM

bismillahirrahmanirrahim...

sedar x sedar dh masuk modul terakhir utk sem ni..
fuh..statistik menunjukkn modul ni merupakan modul yg plg ramai org dpt fail...

CUAK????

ofcoz laaa...
ak dh 2 fail dah sem lepas..
mengikut peraturan baru..
setiap pelajar hanya bleh repeat maximum 3 paper dlm setahun..
exceed 3 paper...
korg kena REPEAT TAHUN BALIK..!!!!

arghhhh...tgl satu paper je lg yg ak bley fail..
dh la semalam exam MECHANISM OF DISEASE ak dh pentoi....
byk gile soklan objektif yg ak blur...
naseb essay dia x ssh sgt...
dpt C pn ckup la...T_T


MUSCULOSKELETAL...
time tgh syok2 FOKUS dgr lecture td..
tiba2 masuk bahagian KNEE JOINT..
tersenyum ak sorang2...
teringat balik memori hitam...ehhh...
x bleh nk ckp memori hitam jugak..
sebab ada byk pengajaran yg ak dpt..
MEMORI SILAM la senang...hehe..^^

MEDIAL MENISCUS TARE...
ramai yg tanya ak..medial meniscus tu ape..
utk member coursemate ak mmg xde masalah nk gtaw..
tp bila kwn2 len tu yg ssh ckit nk explain...

time lecture td pn dr tu pn ada ckp..medial meniscus tare adalah antara commonly injured utk footballers n  rugby player..

couple day after operation..2 hari x bergerak....terlentang je atas katil..





1st day dtg ke kelas semula selepas beberapa minggu terperuk kt rumah...


well...kenapa tetiba ak update sal story lama ni..
juz a flashback..
tetiba ak teringat moment ni...
yelahhh..
"sape yg melupakan sejarah pasti akan mengulanginya"
ak xnak lupakan bnda ni..
coz ak x sanggup nk ulangi balik moment ni...
6 bulan x boleh terlibat dlm apa2 sukan..
memang memeritkn bg ak...T_T


pengajaran..sayangi n hargailah nikmat yg Allah bg...
bila dh jadi somethng...
meskipn dh sehat..
tp keadaan dia ttp x sama mcm yg original kita dpt..
ak ckp berdasarkn pengalaman...:)

doakan ak lulus modul ni...supaya ak x perlu repeat tahun!!

Thursday, 10 May 2012

who the real examiner??

assalamualaikum...w.b.t

arini baru je lepas test CSL..
ambek history taking patient...
alhamdulillah...lulus la...
12/20...
haha...
mana lg 8 markah tu??
hahaha..biasa la..neves punya pasal...
ada beberapa benda yg ak lupa tanya...
since the patient ada penyakit TB..
ak lupa nk tanya
1.ayah dia atau mana2 family dia pernah kena TB ke x(coz TB ni kn bacterial infection yg bley berjangkit)
2.lost of appetide
3.lost of body weight
4.releiving factor...

n so on...

haha2..dalam lulus2 tu pn DR NGIU sempat lg kata..
"klu u all ambek exam utk 3rd year buat cmni..im going to fail u..sebab awak semua x buat mcm apa yg sy nak"
"u better cry now..bcoz on the future u will cry a lot!!"
"better fail now rather than during exam!!"

haha..klu korg dgr kata2 cmni korg down x??haha...


and the best thing yg ak realize waktu tgu gliran nk jmpa patient..
kwn ak sempat ngadu yg dia rasa NERVOUS...
n mmg x dpt d nafikan la yg ak pn rasa NERVOUS jgak..
sbb apa...
sbb time nk history taking tu.
akan ada examiner kt tepi (DR NGIU)
kompem2 la nervous coz kita takut nk buat clap...
takut markah rendah...


TAPI...
pernah x kita terfikir...
siapa EXAMINER kita yg sebenarnya..??
tp kita x pernah pn rasa nervous kn...
kekadang klu kita buat clap..buat dosa..
kita rasa rileks ja...
mcm xde EXAMINER plak..
kita jarang terpikir yg hidup ni sebenarnya satu ujian...
ada Allah yg sedang menilai kita...
sejauh mana pernilaian yg kita terima..
tgu jelah..
sama ada di masyar nt..
kita terima buku amalan dr tgn kanan ataupn tgn kiri...

“Adapun orang yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kirinya, maka ia akan berkata (dengan sesalnya):“Alangkah baiknya kalau aku tidak diberikan Kitab amalku, dan aku tidak dapat mengetahui hitungan amalku.  Alangkah baiknya kalau kematianku di dunia dahulu, menjadi kematian pemutus (yang menamatkan kesudahanku, tidak dibangkitkan lagi)”  (Surah Al-Haaqah, 69: 25-27)





sedih pn dh x guna time tu....:(
“Maka sesiapa yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kanannya, maka ia akan berkata (dengan sukacitanya kepada sesiapa yang ada di sisinya):  ’Nah! Bacalah kamu Kitab amalku ini!  Sesungguhnya aku telah mengetahui dengan yakin, bahawa aku akan menghadapi hitungan amalku (pada hari yang ditentukan)!”  (Surah al-Haaqah, 69:20)


alangkah beruntungnya golongan yg menerima buku amalan dr tgn kanan tu...:D





hati2...kita sedang di perhati..!!!!!!!!



Monday, 7 May 2012

ikhtilat d fb...
itu tajuk tazkirah harini...
seriously...tepek hampir 100% kt muka ak....
baru ak sedar rupenya ak gagal mnjaga batas pergaulan dalam fb...

nak cerita pnjang sgt..
tp yg terkesan d hati ak...
bila kita pm someone yg bukan mahram kita..seolah2 kita berkhalwat dgn mereka...
ada hujahnya...
n pnjg sgt nk ak tules..
so ak cerita point dia jela...

n pada kawan2 perempuan yg ak pernah chat korg ke apa ke...
ak mnx maaf sgt2....ak cuai


n baru skang ak sedar..hati ni mkn lalai...


ak tertarik dgn seorang pompuan nih...
n sejujurnya ak mempunyai perasaan kt dia...
ak syok sendiri??i dont know..(maybe)
mgkn belum masa yg sesuai utk buktikan keikhlasan ak...
ada satu lg benda yg ak belum setelkn lg sebelum ak proceed pd pompuan tu...


hablum minallah...

ak belum selesai mencintai Allah seperti mana yg sepatutnya...
aku belum menegakkn agama dia seperti mana yg diingininya...
aku belum menjalankan dakwah seperti mana yg disuruhnya...
aku belum menjadi hamba yg betul2 taat pada perintahnya....
dan..aku belum menjadi seseorang yang bertanggungjawab yg betul2 mampu menjaga hati dan perasaan manusia....




yaAllah..andai perasaan ni bkn berlandaskan nafsu semata2..
kau peliharalah..
supaya bila sampai masanya...
ak mampu melamarnya dalam keadaan bersedia...
ak percaya ketetapan mu ya Allah...


(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia...annur ayat 26




buat masa skang..
padamknlah dulu...
supaya ak x terlibat dgn zina hati yg mana tahu imanku x mmpu mengawalnya...
ak x mahu mengheretnya sekali ke lembah maksiat...
berilah ak peluang ke2...
utk fokus pada perjuangan ku yg utama...
insyaAllah...


alhamdulillah...

segala puji bg Allah tuhan sekalian alam...
hanya engkau tempat ku memohon pertolongan dan hanya kpd engkau shj tempat ak bergantung harap...
takdir Allah x akan berlaku tanpa sunnatullah....
hanya bertawakal shj x bermakna tanpa berusaha...
d samping berusaha...
ingtlah...
usaha kita bkn penentu kejayaan..
d sebalik usaha yg kuat,terdapat satu lg kuasa MAHA PENCIPTA yg mnjadi tmpt kita bergantung harap...
dialah tmpt kita bertawakal...

klu kita mmpu utk bgn study pukul 3 pagi demi mengejar duniawi yg tiada nilai d sisi Allah...
mengapa kita x mampu bgn utk bertahajud kepadanya demi mengejar ukhrawi  yg kekal abadi...



peringatan utk saya dan kita...:)
Alhamdulillah...
result EOM dh keluar...
modul 1=A-
modul 2=B

next week exam modul 3...
doakan sy dn rakan2 sy d medan perjuangan...


 “ Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja), dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal. “( Ghaafir :39 )


jadiknlah alquran sebagai sumber pembentukan aqidah kita...:)




"Demi ALLAH, dunia ini dibanding akhirat ibarat seseorang yang mencelup jarinya ke laut,air yang tersisa di jarinya itulah nilai dunia." (Riwayat Muslim). Hadis ini lagi luar biasa gambarannya betapa tiada nilainya dunia disisi ALLAH; Dari Sahl bin Sa'ad as-Saidi r.a, ia berkata Rasulullah SAW bersabda: "Seandainya di sisi ALLAH dunia itu sebanding dengan sayap seekor nyamuk, sungguh orang kafir itu tidak akan diberi minum walau seteguk air." ( Riwayat Tirmidzi)

Friday, 27 April 2012

new experience


at EMERGENCY DEPARTMENT of HUKM..




with my team..trying to diagnose the patient...berserabut!!sebab x reti lagi...



bersama DR MUNAWAR menerangkn peranan ECG n cara membaca ECG



one of my friend demonstrate some scenario that always occur at  emergency department



sempat melawak lg tu...







midsem holiday

assalamualaikum..
guess what??
yeah..a week passess..n i had such a great holiday this time..:D
mcm besa la..bila jejak je kaki kat KL ni..
perghhh..mcm2 beban singgah kt kepala ni..
papepn,entry x ni ak juz nak bercerita ttg keindahan percutian ku kali ini..
yeahhhhhhhhhh...

so,mid sem holiday..destinasi ku x ini ialah
PERAKKKKKKKKK...
FELCRA SEBERANG PERAKKKK..
i luv u PERAKKKKK..
muahhhhhhh...keh3...
yeahh..my home town...seriously rindu sgt nk balikkk..hmmm..mcm mana la opah duk sensorang dlm umah ni..T_T

haha..x ni percutian ak bernasib baik..
coz bebudak uitm pn cuti sama time ngan ukm..
so,bolehlah ak jumpa bebudak sekolah ak..APIS,AIEKA,ON,NAZIRUL,K
lama betol x jumpa depa...:)

mcm besa la..hari 1st cuti ja terus ada misi..!!
maklumla..member lama x jumpa...


seriously jgn salah paham..kotak rokok tu bkn ak pnya ea..hehe..ak bdak kecik lg..x merokok..keh3



mcm biasa la..klu dh jumpa...lepak kedai mamak..


lagu siam pn lynn~~


sembng lama2...
pastu xdak tempat lain,
mesti pergi karok..
dh setahun lebih ak x karok..
mula2 tu rasa len mcm...
tp lyn jela satu lagu..keh3..
ish2..lagho betul ak nih..
pas karok...
lepak kt rumah nazirul..
sembang2..

lepas maghrib..aktiviti dteruskan..


berbowling d manjung..okeyh..malm ni ak klh sbb x pns bdn lg ok!!!




haha...akhirnya berjaya jugak ak test motor fz idaman ak nih...sedap la kot..kih3..law anak org kaya dh sambar sebijik ni..

sedar x sedar jam dh pukul 12 mlm..haishhh..kesian opah..hari first ak dh tinggaikn dia...
xpe2...lasttt..x buat dh..keh3..
punyala ngantuk...12.30 mlm smpai umah..ngantuk giler...
terus senyap...tidoq laa...hehe..


disebabkn semalam ak dh jenuh merayau..
so esiknya ak x keluar rumah coz xnak bg opah ak terasa..
hehe..mcm besa..
rutin harianku sebagai seorang cucu..
bgn pagi beli sarapan...
tgh hari ckit beli lauk tuk opah masak...
bertemankn motor RXZ yg selalu menyusahkn ak...

sedih...bape x abes minyak tgh jalan...bape x enjin mati tgh jalan...bape x tukar plug moto...haishhh...=.=

so..disebabkn hari tu ak memerap dlm bilik..
malam tu ak ajak la member2 lepak umah ak..
ok la ckit
opah ak pn x risau...hehe..baek kn cucu dia nih..(prasan)

ini namanya twister...serius sedappp..ak x tipu!!!


hehe..x ni port lepak kt umah ak plak...bajet dh jadi bdak muda skang..keh3..
n malam tu aktiviti tamat pukul 12 mlm jugak..
coz apis takut nk balik umah nek moto sensorang...
keh3...adoiii..
(ceh,bolehla ckp..dh lepak kt umah sndri)
lepak pn bkn buat apa..sembng kenangan zaman sekolah rendah dulu je...
sweet memory kot..:D

n mlm tu..sebelum opah tidor..
ak sempat pesan kat dia..
"opahh,esok tolong buat cucur udang cicah kuah kcg ea.."
haha..my feverettttttttt...
okeyh..pd bakal permaisuri hidup ak kt luar sana..
pleaseee...pleaseee..tolongla reti buat cucur n kuah kcg!!!!keh3..>.<

n hasilnyaaaaaa
delicioussssssssssssssssssssssssssssss!!!awesomeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....

haha..inilah permintaan terakhir aku...sebelum ak bertolak balik meninggalkn kampung kasayangan ku..
opahh..im gonna miss u!!..tgu akim balik lg k..!!

Ya Allah...
sejak 2 menjak ni..
hati makin lalai...
melayan perasaan..
astaghfirullah..
pandai syaitan ni maenkn hati ak..
belum smpai masanya lg luqman..:)
masakan nk kejar cnta sesama manusia...
cinta pd Allah pn terumbang ambing lg...


ya Allah...
kau peliharalah 
keluargaku...
sahabatku...
org yg ak sayangi..
kau peliharalah cintaku..
hanya untukMu..
dan yg halal bg ku...