Wednesday, 21 January 2015

Kau nak jadi S.A.Y.U.R ??
Dulu waktu mula-mula diperkenalkan dengan konsep-konsep tarbiyah ni, aku rasa diri aku macam ' hipokrit '. Sebab apa?

Simple.

Kalau dekat kolej, rajin betul rasanya nak baca quran. Ringan je kaki nak pergi solat berjemaah dekat surau. Ada masa kosong, bulat je mata nak baca buku. Mutabaah amal full !

Tapi bila cuti, dan kau habiskan cuti kau di kampung,

Quran pun lupa nak bawak balik, solat pun susah nak berjemaah dekat surau, pergi pun lepas kena 'bising' dengan opah. Itupun maghrib je. Membaca memang ke laut la. Apatah lagi kerja-kerja lain.

Memang cuti habes.

Sampai satu peringkat, aku rasa benda ni tak sepatutnya berlaku. Ini bukan jalan dia. Aku risau, dan cuti sem pada waktu itu semakin hampir.

Jadi apa yang aku buat?

Sebelum balik ke kampung cuti sem tersebut, aku buat mutabaah amal sendiri sepanjang waktu aku berada di kampung. Aku list out kan apa yang perlu aku capai cuti tersebut.

Mula-mula memang aku rasa tak yakin dan poyo. Tapi sebenarnya bila kau dah buat benda tersebut, kau dah create satu ' desire ' ataupun ' driving force ' utk kau start mujahadah dengan diri sendiri. Kau perlukan perancangan.

Alhamdulillah, kerana cuti itu aku rasa yang paling bermakna . Apa maksud ' bermakna ' ? Korang try dulu dan nanti korang akan faham. Cerita banyak2 taknak sebab nanti jadi riak pulak.

main point?

1. Dalam hidup tak kisah contoh apa sekalipun, untuk diri kau bergerak, kau perlukan visi, misi dan objektif. Dalam sesebuah visi kehidupan kau, kau memerlukan misi2 yang kecil supaya direction kau tak tersasar. Dan dalam menjayakan sesebuah misi, kau perlukan objektif-objektif yang mudah supaya langkah kau mula bergerak dan tak jadi manusia yang statik.

" mula bergerak "

Orang kata, kalau nak mulakan langkah pertama, gunakan rythm ataupun gear yang sesuai. Tak perlu gelojoh dan tidak perlu terlalu simple. Orang tidak perasan, tetapi hakikatnya, langkah pertama yang kita selalu ambil biasanya menentukan berapa batu jauhnya kita boleh berjalan.

2. Kalau sebelum ni ada orang pernah berkata kepada kau.

" kalau dalam program, bukan main lagi kau jadi ahli syurga, luar program, sayur "

Jangan risau, ini benda biasa, sebab kita serupa. Kau jangan rasa inferior, dan sebaiknya gunakan kekuatan yang ada sewaktu berprogram dan selitkan dalam kehidupan realiti kita.


" Bagaimana? "

" programkan kehidupan kita "

" contohnya ? "

" apa yang ada ketika berprogram ? "

" tentatif program . "

" apa yang tidak ada dalam dunia realiti ?

" tentatif ... "

" jadi bagaimana untuk programkan kehidupan ? "

" buat tentatif ??? "


Terpulang, mungkin ada yang tidak bersetuju. Tapi diri kita sendiri yang mengetahui mana yang terbaik dan kita dihidangkan dengan beribu wasilah. Ada orang susah untuk mulakan, ada orang susah untuk istiqamah, ada orang susah untuk sebarkan, ada orang diduga dengan pujian.

Kau duduk. Dan fikir.mana yang terbaik.

Selamat bercuti.

Kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua. Itu sayur namanya !

Gua dah ready nak balik !!

No comments:

Post a Comment